Monday, September 24, 2007

Én is meguntam a politikát! Ti nem?

A Caţavencu újságot olvasgatva rábukkantam Liviu Mihaiunak újabb remekművére.
Cikkében a mai román politikát jellemzi. Azt a politikát, amelyik zsenialitása abban áll, hogy az elmúlt 17 évben milliószor "újraszerveződött" és "újramodernizálódott" anélkül, hogy valamirevaló ideológiai, hozzáállási változás történt volna benne. Pont olyan ez a politika, mint a hegyi paraszt, amelyik beköltözik a városba, gúnyáját zakóra váltja, kucsmáját kalapra, botját sétabotra, de ugyanúgy hörög és köpik, káromkodik és lökdösödik a kenyérüzlet előtti sorban, mint azelőtt. Ugyanaz a neokommunista viselkedés jellemzi az elmúlt 17 év politikáját, a fejlődés csak a felszínt, a látszat szintjét érte. A román politika patak mederben levő kavics: évtízedeken keresztül mossa, alakítja, formálja, újraformálja a patak vize - a modern politikai, közéleti ideológiák sokasága -, de ha kettétörjük, azt látjuk, hogy a kavics belseje száraz, nem hatolt bele a víz, tartalomban semmit sem változott. Tiszta Colgate reklám ez a politika. Disznólábbal mennek képviselőink az európai fórumokba... akármilyen hosszú nadrágot vennének, csak kilóg alóla a patájuk.
A tartalomváltozás nélküli sokszoros imidzsváltás a román politika remekműve és ezt nagyon röviden, frappánsan és sok szemléltető példával jellemzi Mihaiu.
A szóban forgó cikk címe: "Voi nu v-ati saturat (inca) de politica?" Olvassátok el, adjátok tovább és tegyétek ti is azt, amit ő tesz, meg én és még sokan rajtunk kívül: kapcsoljátok át a kanálist... vagy ahogy Hófi mondta: ez nem kanális, ez csatorna; a kanálisba ennyi szar nem fér bele.

4 comments:

  1. Anonymous19:10

    Nemcsak mi untuk meg az ilyesfajta politikát.

    Olaszországban egy népmozgalom indult, (FIGYELEM) egy blogger, bizonyos Beppe Grillo vezetésével, a politikai osztály megtisztítására.

    Jelenleg a politikusok populistának kiáltják ki, mert az egyéni választásokéert, és a jelenlegi korrupció-gyanús politikusok lemondásáért kampányol, viszont jelentős népszerűségnek örvend. Ld. www.beppegrillo.it

    ReplyDelete
  2. Hú, ez igen! Itt is el kéne valaki indítson egy ilyesfajta mozgalmat. Ki jelentkezik? bloggerek? :)

    ReplyDelete
  3. Végülis a mozgalom el van indítva Liviu Mihaiu által. A mi dolgunk már csak abban állna, hogy támogassuk és népszerűsítsük (pontezt a célt akartam szolgálni ezzel a bejegyzésemmel).
    Ja, s kérek mindenkit, hogy amennyiben értelmét látja, jelenítse meg szavazatát a blogomon.
    Köszi!

    ReplyDelete
  4. Anonymous22:06

    Hófi? :)

    ReplyDelete